Nyhetsbrev nr 9, oktober 2010

Ekolivs Nyhetsbrev , nr 9 , V 42

Tema : Höststädning av Hem och Kropp samt ”Köttfärs” utan kött med Smarta Köksredskap

Innehåll:

1. Nya Varor – Lösvikt, Kolonialvaror, Närproducerat…

2. Hösten är här med de fina Svenska Äpplena… !!

3. Höststäda Hemmet och Kroppen enligt Kretsloppets Principer – De Ekologiska !

4. Eko-Stassen för alla Eko-tanter…

5. ”Snäll” mat som nyttig tröst mot höstdepp..

6. Sockerchocka till frukost och Starta Dagen Snabbt !

7. Hell Dig o Du Store Kaffekvarn !! – En Lovsång till förträffligt enkla köksredskap…

8. Fundering om ”Järnrik köttersättning” istället för sojaprotein – för oss som går dit näsan pekar…

1. Nya Varor in på hyllorna…

Lösvikt…
Röda Linser 59 kr /kg, Kikärtor 44 kr/kg, Sesamfrö 56 kr /kg ,Gröna linser 43 kr /kg, Små Sojabitar 108 kr /kg Stora Sojabitar 106 kr/kg, Solroskärnor 44 kr/kg, Pumpakärnor 115 kr/kg Mandel 163 kr/kg, Russin 54 kr/kg, Gula ärtor 24 kr/kg (”Svenskt Klimatvänligt Sojaprotein”), Quinoa 86 kr/kg, Sesamfrö 56 kr/kg, Svarta bönor 40 kr/kg, Helt Vete 14 kr/kg, Bovete 33 kr/kg (är en ört släkt med rabarber att tex göra franska Galetter på), Råris 38 kr /kg (Sägs rensa magsystemet ordentligt genom att den får motionera rejält av dessa fibrer..)

Skaffa gärna trevliga Glasburkar (eller tvätta ur tömda överblivna glasburkar och skrapa bort etiketterna med stålull – återanvändning är alltid bäst! ) för dessa torrvaror och ha på hyllan i ditt kök väl synligt. Man känner sig aldrig så ”Kaninförråds-rik” (enligt jägar-samlar-genetisk logik) som när man kan titta på sin Färgglada Mat som konst på hyllorna – naturens färger av dessa varor är det vackraste Stilleben ! Men man ska ju givetvis äta dem också…

Från Ex – Kolonierna…
Soja 44 kr , Espressokaffe (250 gr malet) 50 kr, Fyra Årstiders Kaffe 500 gr 55 kr
Koffeinfritt Maltkaffe (Ett riktigt krigsnostalgiskt Beredskapskaffe från Tyskland för alla som gillar 40-tal ! ) i 50 -kronorsklassen Nya Teer – tex Sencha, Soothing och Sleep Welll, etc…20 -kronorsklassen (fin present!) Olika Tofu – tex Rökt , Basilika, Oliv fr 29 kr – 40 kr , Kokosmjölk 14 kr Kokosflingor 23 kr Studentenfutter – ”Nöt-russin-blandning” 40 kr

Skånskt Närproducerat…
Wanås ädel 31 kr, Äppelmust Mossagården 30 kr, Olika Äppelsorter förstås…

2. Hösten är här med de Fina Svenska Äpplena… !!

Äpplen är en väldigt billig, god , nyttig och omnipotent frukt att använda så här års då den svenska äppelskörden varit stor. Få av naturens godsaker smakar så mycket höst som svenska äpplen.

De går att använda till förätter (med feta Ostar och Valnötter te.x), huvudrätter (i höstiga sido-sallader) i efterätter (med tex Choklad, Mandlar och Russin). Vi har återkommande Svenska ”närskördade” finfina äpplen av olika sorter…

”Äpplecoleslaw”

Blanda fransk Senap, Soja, Cremefraiche med Salt och Peppar i botten på matskål. Finriv Morot eller Vitkål och Äpplen som du blandar i. Smaka av och tilsätt mer av något ev ! Servera tilll Viltkött el. marinerade Aduki-bönor…

”Chokladkräm med äpplen och ingefära ” – Efterrätt är alltid rätt ibland !

Kubera ett Äpple och låt det dra med mald mortlad Ingefära och lite limeskal och limesaft.

100 gr finriven Choklad (tex Mörk Mint)(smältes under omrörning finrivet med 1 dcl Creme Fraiche). Häll upp krämen i glas och ställ i frysen så det kallnar snabbt. Låt den bli riktigt kall och servera sedan med det marinerade Äpplet på toppen!

3. Hösstäda Hemmet och Kroppen enligt Kretsloppets Principer – De Ekologiska !

Te.x. Toastäd(biologisk nedbrytbar) 48 kr , Tvättmedel 145 kr att och tvätta Dina hudnära handdukar med.

Peela kroppen med tex Citrongrästvål (olika tvålar i 20-kronorsklassen) och detoxa hårbotten med Grönt-te-Schampo och avsluta med att massera in en uppiggande Citronmandelolja(morgon) eller lugnande Lavendelolja(kväll)(båda oljorna ca 40 kr), innan Du kliver ur duschen och känn Dig som en pånyttfödd människa !

Du kan också göra en egen ”Skrubb” med CItronMandelolja alternativt LavendelMandelolja och Havssalt och sätt fart på cirkulationen (håller bra blandat i glasburk). Att blanda i lite Olivolja kan göra att huden dessutom får lite extra vård med all E-vitamin i Olivoljan. Särskilt bra för oss med kronisk sjukdom som har svårt att motionera vår lilla gump. Samtidigt sätter man fart på lymfkörtelsystemet, kroppens eget avloppssystem, som ska föra ut gifter. Bäst ”riviga” Hemma-Massageeffekt får man med en lång Ryggborste som går att inhandla på Hälsokoster och Varuhus vanligtvis. Det kan vara lite tröttande när gifter i på detta sätt frigörs och ska föras ut ur kroppen. Att ”Detoxa” alla gifter den moderna människan samlar på sig kan vara ansträngande – men värt det!! Efter några veckor känner man sig faktiskt ”lättare” då dessa gifter många gånger också binder massa vätska i kroppen. Man kan också förstärka effekten med att dricka mycket vatten, grönt te och äta mkt råkostmat med långsamma kolhydrater. Samt att kanske skaffa sig en ny naturlig Duschkräm och ett nytt Detoxchampo (vi har på hyllan) från mcUrth (i 50-60-kronorsklass) fritt från onödiga gifter för din hårbotten. Dessutom blir man som medelålders tant i stor utsträckning av med sin ”apelsinhud” vilket känns som en schysst bonus för den lilla ansträngningen var dag. Ditt nya friska ”Höst-Jag” är här… – Voila!

4. Eko-Stassen för alla Eko-tanter (vilket jag bekänner mig som..)…

Svarta o röda V-ringade Eko-T-shirts från biståndsprojekt för den som vill känna sig snäll mot människor och miljö. Bekänn dig öppet till eko-sekten med oss andra miljömuppar genom en praktisk tygpåse med Ekolivstryck – (så du aldrig glömmer våra öppettider eller att handla Eko !)

5. ” Snäll mat ” när man behöver nyttig tröst…

Är du höstdeppig? Kom in o pigga upp dig i butiken vi har också naturliga lyckopiller/serotoninhöjare som tex Banan och Choklad. Banan innehåller en kemisk ”föregångare”/”precursor” som kroppen själv under normala omständigheter kan omvandla

till humörhöjaren serotonin. Går givetvis inte att patentera till skillnad från de preparat som läkemedelsindustrin producerar (syntetiserade kroppsfrämmande ämnen s.k. SSRI-preparat vilka agerar på ämnen som är inblandat i kroppens reaktion med Serotonin). Men det kanske är dags för ett eko-medicinskt paradigm!

” Potatismos de Luxe”

Koka upp vatten under tiden du skalar Potatis och lägger i. Låt koka färdigt och mosa sedan sönder. Smaka av med en klick Creme Fraiche, Salt och Peppar. Smaskens !

En ”Ekologisk Varma Koppen” värmer gott i höst (och gillas av plånboken för ca 2 kr/st)

Koka upp vatten och häll direkt över en halv Buljongtärning i en te-mugg. Rör runt ordentligt och låt stå och dra nån minut o rör igen. Njut som mellanmål ! Kompensera dock gärna de naturliga salterna och mineralerna med ett glas vatten för att jämna ut saltbalansen..

”Rödbetssmör” enligt devisen ”Rosa är alltid gladast!”

Mal Solroskärnor i kaffekvarnen eller (våran kvarn!)och blanda med Olivolja, rumsvarmt Smör, Havssalt och finriven Rödbeta…

6. Sockerchocka till frukost och Starta Snabbt i ”fika”-stil !

Enligt GI-teorin kan man äta mer snabba kolhydrater tidigt på dagen än senare på kvällen, då förbränningen är högre tidigt på dagen. ”Ät som en Kung till frukost, Prins till lunch , Riddare till middag” enligt GI-entusiasterna… Så lite sött kan med fördel ätas tidigt på dagen utan skam och snarare som ett sätt att snabba på uppvaknandet arla morgonstund – den enda ursäkt man behöver förutom lite naturligt sött för att kicka igång hjärnans belönings/jackpot-system ! Det är ju trots allt jobbigt att gå upp en kall mörk novembermorgon i Moder Sveas Rike…

– men glöm inte att kompensera med lite protein och långsammare kolhydrater strax därpå i form av tex grovt bröd, fil, ägg etc..

Är man så snäll mot sig själv på morgonen kan man skippa sötsakerna på eftermiddagen när förbränningen inte är lika hög – utan att sakna det överhuvudtaget…

”Vegansk Cocostopp” – en naturlig sötnos…

Mosa Banan eller finriv Äpple och blanda med mycket Kokos, Honung och smält Vit Choklad eller Mörk Choklad till en seg ”deg” och låt stelna på smörpapper, rulla ihop och spara i kylen… Gå på känsla i proportionerna genom att smaka av efterhand. Lita på dina sinnen för din smak är unik!

”Nöt -o russin-boll” – ”Arrax – style”

Mixa Nötter och Russinblandning(tex Studentenfutter ovan) i kaffekvarn. Blanda sedan starkt Kaffe, Havre, rumsvarmt Smör och Cacao till lagom fast deg som går att forma till bollar. Rulla till bollar på smörpapper o spara i kylen..

Naturlig Isglass förlänger sommaren !

Skär smått mogen Banan i lagom stora bitar för en pinnglass och doppa de i smält Mörk Choklad (går att micra mörk choklad mjuk på 10 sek) och rulla i Kokos. Sen ställs de på smörpapper med toppen uppåt. Trä sen upp de med en eller två två tändstickor i ena änden. Lägg på smörpapper i frysen eller ”häng” de på gallret med toppen uppåt och plocka ut när du vill minnas sommaren med en kall en!

7. Hell Dig o Du Store Kaffekvarn !! – En Lovsång till förträffligt enkla köksredskap väl värda en investering…

Jag vill besjunga den Elektriska kaffekvarnens fördelar då jag har upptäckt dess magiska krafter ! Den funkar finfint att lite snabbt krossa nöt- o russinblandningar till att ex.vis göra ”Arrax”-bollar enligt recept ovan. Kan också användas till att minska storlek och koktid på stora bönor till färs. Även en riktig Marmor/Koppar – Mortel är perfekt enkelt att krossa torkade kryddor i så de känns färska och göra en enkel Tomatpesto i tex. Mer behändigt än i mixer!

En riktig Glass-skopa från köksbutiker att skopa upp snygga kulor med gör vilken köpeglass som helst godare ! Sist men inte minst – En riktig Gjutjärnspanna utan någon särskild kemisk beläggning gör stekta anrättningar betydligt mer delikata för oss med stort järnbehov då det alltid utlöses lite järn vid tillagning från pannan i fråga. Järn är ju dessutom ett vattenlösligt grundämne som kroppen själv kan föra ut till skillnad från dessa kroppsfrämmande (icke-ekologiska) /patenterade, industriellt syntetiserade ämnen som tex Teflon…Dvs betydligt mer Ekologiskt än alla alternativ på stekpannemarknaden med diverse plastfilmer som man ska upphetta. Men folk kanske vill ha cancer eftersom de frivilligt ”äter” sånt? Eller är det bara den gamla vanliga okunskapen, dumheten och snålheten? Eller inställningen att allt nytt per def. är bättre för att det är kemiskt syntetiserat och patenterat? Well, nu har Ekolivs upplyst er om Sanningen och cancerindustrin/förintelseindustrin/läkemedelsindustrin kan sänka sitt börsbetyg omedelbart enligt denna lilla ”terrorist” (förstå att jag måste vara anonym för er skull). Jag säger som min hjälte Gordon Gekko – ”Money never sleeps”, och saknar fullständigt moral men desto mer logik – Tack och Lov !

Fira gärna denna insikt genom att göra en egen Tomatpesto…

Mortla Nötter(Valnötter, Solroskärnor eller Mandlar och Pumpakärnor istället för Parmesan) Oregana, Basilika och lite Peppar. Riv Vitlök över morteln och tillsätt Salt, Tomatpuré, Olivolja , Balsamicovinäger och smaka av och justera så att balansen blir rätt just för din smak !

8. Fundering om ”Järnrik köttersättning” istället för sojaprotein – för oss som går dit näsan pekar…

Köttkonsumtionen har ökat stadigt i samhället och ca 80 % av åkermarken idag används till produktion för djurfoder vilket givetvis innebär en stor faktor för att minska den totala tillgången på mat i världen liksom det givetvis är en stor faktor i klimatproblematiken. Som den periodare i kött jag själv är (främst vilt) har jag länge undrar varför jag tycker kött är ”gott” och har förstått efter att ha tagit del av vissa vetenskapliga rön att det kan ha att göra med järnet i kött som våra näsor tydligen i ganska små mängder kan lukta sig till sedan vi levde på savannen. Att kunna fälla ”byten” och få mycket järn i ett slag var då en överlevnsadsfråga eftersom järnet är det viktigaste för blodets förmåga att ta upp syre. Vegetarianer fick nog jobba betydligt ihärdigare för samma mängd, vilket kanske förklarar att de enligt andra forskningsresultat har högre intelligens…

(Järn tas också bäst upp av kroppen med C-vitamin i form av tex lite pressad citron. C-vitamin är ju en antioxidant som förhindrar att järnet oxiderar eller bildar kemiska komplex med andra ämnen. Tex kan det kemiska komplexet ”bleck” (samma som används i gammeldagsa bleckpennor) bildas av att dricka te tillsammans med järn om inte c-vitamin är närvarande. Därför är det bra att komplettera en smörgåsfika med någon citrusjuice eller sur frukt t.e.x.) Men nu behöver jag inte följa min primitiva näsa till köttdisken längre eftersom intellektet mitt säger att det inte är hållbar konsumtion och jag har hittat substitut. Förutom då möjligtvis viltkött som dessutom innebär att vår vilda mark(dessa djurs naturliga habitat) och skog(dessutom den bästa koldioxidsänkan) får ett högre ekonomiskt bevarandevärde då det automatiskt får högre värde som biotop eftersom det kan ses som en ”organisk fabrik” för eko-kött utan hormoner och antibiotika. Dessutom bidrar ju sådan konsumtion till besparingar av människoliv och försäkringspengar i och med att det ökande antalet viltolyckor och fästingsmitta(TBEoch Borrelia) kan reduceras! Men min stackars näsa(som fortfarande bor kvar i vildskogen) kan bara spåra sig till bytena i köttdisken och har lurat min hjärna gång på gång tills jag kom på att alltid fylla järnförrådet ordentligt innan shoppingtur med denna fantastiska gryta nedan eller tex wokad älg !!

Lakto-Vego”kött”färs

(använd en riktig gjutjärnspanna eller järngryta ! – inte Teflonpanna (cancerframkallande sh-t)!!!

Detta blandas i bunke :

2 ägg, 2 skalade och finrivna rödbetor, 1 finriven morot, 1 finriven potatis, 5 msk tomatpuré, 1 finhackad gul lök, 1 röd paprika , 1 nypa basilika, 1 kryddmått svartpeppar, 1 kryddmått Salt 1/2 dcl soja, 2 klyfter riven vitlök, 1 msk senap, 1 dcl torkade röda linser 1/2 dcl torkade puy-linser 1/2 dcl gröna torkade linser körda lite snabbt i en elektrisk kaffekvarn (så de blir mindre) ev 1/2 dcl torkad svamp mixad i kaffekvarn (ger extra sting!) 1 dcl rött vin(kan uteslutas eller ersättas med liten skvätt balsamico rödvinsvinäger), 1 skvätt olivolja

Blandningen fräses i smör under omrörning med gaffel, 1 dcl rött vin hälles på och låtes koka in. krossade tomater hälles sen på och lika mkt vatten låt allt koka samman i till linserna är mjuka efter minst en halvtimme, fyll på med vatten eftersom om det kokar bort för mycket runda gärna av med en klick Crème fraiche. Servera med al-dente kokt pasta omrörd med olivolja !

En God och Grön Vecka !

önskar

Ekolivs med vänner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *