Nyhetsbrev #1 2013: Höjer temperaturen

••••• Ekolivs nyhetsbrev #1 2013: Höjer temperaturen •••••

Vi hjälper till att höja temperaturen i april med vårens första nyhetsbrev från Ekolivs! Läs om planerna på odling utanför butiken, testa skott-risotto-receptet och boka in after work på Ekolivs med Sara Thuresson live i kalendern.

906382_584302201579927_614213476_o

••• Månadens vara: Honung från Arne L. Ohlsson •••

Skånsk, småskalig, ekologisk honung

arne_bikuporArne L. Ohlsson har haft bin som sin passion under 10 år. På villatomten i Åhus sköter han om sina bin enligt ekologiska principer.  Bina hämtar nektar hämtar främst från vildhallon, sälg och lönn och honungen är därför flytande. Genom omrörning för hand så får honungen en lite fastare konsistens.  Honungen är fri från tillsatsämnen och inom området som bina hämtar nektar så finns inga besprutade rapsfält. Honung från rapsnektar känns igen på sin ljusa färg och hårda konsistens medan Arnes honung är mörkare. Läs mer om honungen från Arne →

••• Vill du odla med Ekolivs? •••

Du har väl hört talas om stadsodling? Att ta matproduktionen tillbaka till staden – istället för att proppa staden full med blommor (ingenting emot en blomma!) eller asfaltera allt (jättemycket emot det!). Det är i alla fall hett! Alla pratar om att odling måste tillbaka till staden för att minskar transportvägar och för att öka kunskapen bland stadsborna igen om hur mat produceras.

Ekolivs tycker också det. Därför drar vi nu igång ett stadsodlingprojekt på trottoaren utanför butiken. I pallkragar som är utplacerade runt korsningen Spånehusvägen/Ronnebygatan kommer vi börja odla olika sorters grönsaker. Detta ska bidra till en trevligare stämning i området och väcka intresse för odling, samtidigt ökar kunskapen om hur mat produceras.

Är du sugen att vara med i detta spännande projekt? Skicka då ett mail till info [at] ekolivs.se eller kom in och prata med oss i butiken.

••• Recept •••

VÅRIG SKOTT-RISOTTO MED ÄPPEL- OCH LINSSALLAD

Våren är här men det är en liten liten stund till tills alla smarriga grödor går att skörda. Tills dess får vi hålla till godo med vinterförrådet. Nedan hittar du inspiration till en säsongsanpassad, vegansk, näringsrik och ekologisk middag.

>> Du behöver <<
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
Rapsolja
2 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin eller ett par matskedar vitvinsvinäger
4 dl ris av något slag, gärna svenskodlat som t ex matvete
Ett par dl ärtskott (odla själv eller köp färdiga)
Ett par dl solrosskott (odla själv eller köp färdiga)
En bukett lättkokt broccoli
2 dl gröna ärtor
Salt och peppar

3 dl kokta puylinser
2 äpplen
5 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
Kanel, paprikapulver, cayennepeppar, salt

>> Gör såhär <<
Koka upp buljongen. Stek ris, lök och vitlök i rapsoljan i en annan kastrull och tillsätt sen vinet där. Späd med buljongen, ett par dl i taget, låt koka och rör om ofta. Fortsätt tills all buljong är slut och riset är mjukt. Mixa ärt- och solrosskott med en stavmixer eller liknande. Blanda i de mixade skotten, broccolin och ärtorna i riset. Smaka av med salt och peppar och toppa några skott!

Koka linserna i buljong. Skär äpplena i små bitar. Blanda ihop, häll över rapsolja och äppelcidervinäger och krydda med kanel, paprikapulver, cayenne och salt efter behag!

•••Infomöte 23 april för nya intresserade•••

Kom med och driv Ekolivs – en ekologisk butik, ett fantastiskt socialt sammanhang och ett engagemang för en bättre värld! Vi berättar om hur butiken funkar och vad det innebär att vara medlem.
Tisdagen 23 april kl 19.00 i butiken på Ronnebygatan 1.
Frågor? Skriv till info@ekolivs.se

••• Evenemang med Ekolivs •••

Kafé Tyfon tema MAT!
Onsdag 24 april 19:00 – 20:30
Kao’s, Föreningsgatan 37, Malmö
Vilken mat behöver vi och hur fixar vi mer hållbar matproduktion i Malmö?
Samtal med Karin Ervelin (Klimatmat), Göran Larsson & Linnea Wettermark (Odla i stan) och Emma Ivarsson (Grönsakslandet Malmö)
Läs mer – – > Facebook-event

After Work på Ekolivs med Sara Thuresson!
Fredag 26 april 18:00 – 20:00
Ekolivs, Ronnebygatan 1, Malmö
Dags för nästa live-gigg på Ekolivs. Sara Thuresson, som precis släppte sin senaste skiva, ska spela för oss i ungefär en timme. Därefter blir det lite mingel fram till ca. 20-tiden. Ni hinner alltså till den stora festen ni alla säkert är bjudna till.
Läs mer – – > Facebook-event

••• Medlemmen •••

fpi-milNamn: Matthias Lehner
Ålder: 30 år
Varit medlem: I lite mer än ett år
När jag inte är i butiken: Sitter jag antingen på ett kontor i Lund eller hänger på en klättervägg eller bakar bröd.
Favoritprodukt på Ekolivs: Saltå kvarns Dinkelmjöl fullkorn, till mitt brödbak, det är inte så lätt att få tag på på andra ställen. Det sägs att dinkelmjöl är mer hälsosamt än vetemjöl.

Vad gör du mer inom föreningen förutom att stå i butiken?
Just nu ägnar jag mycket av min Ekolivsenergi och -tid åt en idé om att starta upp en odling utanför butiken i vår. Att odla är ett logiskt steg om en är intresserad av matproduktion och miljö. Jag har gått kurser och lärt mig saker i teorin, nu vill jag göra det praktiskt! Det roligaste är att vi fått jättepositiv respons från alla jag pratat med, till exempel grannar och ABF. Visionen är stor, jag vill få med folk från området och ser att detta kan bli ett stadsodlingsprojekt för alla på Sorgenfri!

Hur är vårstämningen i butiken? 

Vi har ett miniväxthus i skyltfönstret. Och jag ser fram emot att träffas i butiken och diskutera odlingen – det är mycket energi kring det, det känns vår!

••• Hört i butiken •••

 

Mixtapes från Itsoktohateyourjob (Frankfurt, Tyskland)
Lyssna / ladda ner →

••• Nätnärvaro – Facebook.com/Ekolivs •••

Följ oss på facebook.com/ekolivs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *