Månadens vara: Ekologisk bakning

Hos oss hittar du allt du behöver för att baka.

Vi har mjöl från Limabacka Kvarn och Saltå Kvarn, och om du vill kan du t.o.m. mala vete, dinkel, råg eller korn i butiken. Vi har ekologisk jäst. Vi har skånska ägg i lösvikt. Vi har russin och mandlar i lösvikt. Vi har rårörsocker, florsocker, och agavesirap. Vi har mörk blockchoklad och vegansk choklad. Vi har kokosflingor. Vi har kanel och kardemumma, malen och hel. Vi har nejlikor, vanilj, glöggkryddor och lakritspulver. Och mycket mer!

Nu gäller det bara att hitta recept till ditt favoritjulbak och köra igång! Här nedan finns recept på tunnbröd och glögg.

1425379_701630343180445_1183428231_o

Tunnbröd
Här kommer ett gott standardrecept på tunnbröd. Det går inte att göra något annat medan man bakar utan det behövs 90-120 minuter obruten koncentration eftersom bröden ska vara i ugnen bara 4-5 minuter och det ska knådas, kavlas och naggas under tiden. Behövs minst två plåtar. Helst fler.
Ugnsvärme 250 grader
Ingredienser

  • 5 dl mjölk, eller motsvarande vegansk dricka. Har provat med havremjölk och det blev bra.
  • 50 gram jäst (Eko-pk om det finns, annars konventionell)
  • 1 tsk salt (finaste havssalt från Ekolivs)
  • 3,5 dl rågsikt från Limbacka kvarn
  • 3,5 dl kornmjöl malt direkt i Ekolivs bordskvarn
  • 3 dl vetemjöl, (valfritt fabrikat)

Så här gör du
Värm vätskan till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vätskan. Häll i resten av vätskan, saltet och mjölet.
Spara lite kornmjöl till utbakningen. Kornmjöl är perfekt att kavla på.
Blanda allt till en smidig deg och rulla den i två långa korvar. Gör 22 delar som rullas till bollar. Lägg dem under bakduk. Börja direkt att kavla ut två i taget och lägg på plåtar. Kavla gärna med kruskavel.
Det behövs inget plåtpapper eller smörning av plåtar. Skjuts in i ugnen 4-5 minuter tills de blir hårda, men inte brända. De hårdnar också lite när de svalnar. Låt svalna på galler utan bakduk. Avnjut med smör. De runda kakorna går bra att mumsa i sig som de är, eller som en fin macka att göra någon förrätt på.

Glögg

  • 5 skivade råa potatisar
  • 1 paket bakjäst, 50 g
  • 1 påse nejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
  • 1 kanelstång
  • 250-500 g russin
  • 2,5 kilo socker
  • 1chillifrukt
  • 5 liter svagdricka
  • Apelsinskal från 1 apelsin

Blanda allt i en tiolitershink. Täck för med plastfolie. Stick några hål i folien. Låt stå i rumstemperatur i 4-6 v. Tappa upp med slang (undvik att få med bottensatsen).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *