Artikel: “Jag tog bara in det som en stark ideologisk bakgrund i mitt liv”

Att det är viktigt att tänka på miljön vet förhoppningsvis de flesta. Tråkigt nog är det inte lika många som faktiskt har det i åtanke i sina val och handlingar, exempelvis genom att handla ekologiska livsmedel, konsumera mindre etc. Det är dock inte så komplicerat att leva miljömedvetet och -vänligt som många kanske tror, eller att till och med ha det som livsstil.

Ekolivs är en ekologisk livsmedelsbutik på Ronnebygatan i Malmö. Det är en förening med ca 40 medlemmar som hjälps åt att sköta butiken, t. ex. stå i kassan, inköp av varor och PR. Varorna kommer ofta från producenter nära Malmö som möjligt, rapsoljan är från Österlen och brödet från Café Chez Madame för att bara nämna ett par exempel, och affären är helt vegetarisk. Affären fungerar även som boklåda, tidningar och böcker som anknyter till föreningens syften och verksamhet finns att hitta. Som kooperativ är det kunderna som blir medlemmar som påverkar vad som ska säljas och hur.

IMAG0012

Nervositeten av att inte ha gjort en riktig intervju innan kryper fram precis när jag står utanför den pyttelilla butiken på andra sidan Folkets Park i Malmö, en kylig, sen eftermiddag i november. Ekolivs ligger en aning dolt in på gatan, som ett löfte om en bättre värld, en satsning på något som kan hjälpa.

Jag kliver in genom dörren och möts av musik från en liten CD-spelare som står på en grön liten trälår. I motsatta hörnet står en kyl med mjölk och ägg i lösvikt som surrar stadigt. Personen jag hade pratat med i förtid om att intervjua har tydligen fått förhinder, för här står någon helt annan. Glömsk som jag varit hade jag glömt att ta både namn och telefonnummer av personen jag från början skulle ha intervjuat. Jag presenterar mig och mitt nya intervjuoffer kopplar direkt vem jag är och går in bakom ett draperi bakom kassan för att hämta en stol. Detta är Matthias Lehner som varit medlem i föreningen sedan två och ett halvt år tillbaka. Efter att ha frågat mig om jag ville ha en kopp te häller han upp en kopp till sig själv och sätter sig bakom kassan. Jag får intrycket av att han verkar engagerad och pratglad så jag lyckas slappna av en aning och river av första frågan:

Varför tycker du det är viktigt att köpa ekologiskt livsmedel?

– Nu kommer du få en lång historia om mitt liv! För att det har ändrats mycket och det är också så att det finns olika anledningar.

Han berättar om äldre systrar som engagerat sig och att han som 10-11 åring var väldigt mottaglig för information, idéer och tankar. Framförallt från sina systrar som han såg mycket upp till. Samtidigt som han berättar gestikulerar han vilt och engagerat med armar och händer.

Jag tog bara in det som en stark ideologisk bakgrund i mitt liv. Sedan dess så har det suttit kvar det där med att miljön är viktig och att jag brinner för miljöfrågor.

Som 15 åring började Matthias träna och då kom frågan hur man kunde äta nyttigt och samtidigt miljövänligt. Hur det fungerade med ekologisk och samtidigt nyttig kost blev lika viktigt som träningen i sig.

Det plingar i dörren när en kund kommer in i den lilla butiken och vi avbryter vårt samtal. Under tiden som Matthias hjälper kunden får jag tid att se mig om ordentligt i rummet. Det är väldigt hemtrevligt inrett. Artiklar om butiken sitter på väggen bakom kassan med rubriker som “Rättvist och eko när kunderna styr” och “Skördefest i asfalten”. En stor skoltavla med höns på hänger ovanför alla artiklarna. Vid väggen till höger om mig ligger bönor, linser och russin i plastlådor i lösvikt. Intill väggen framför mig ligger grönsaker och frukt i flätade korgar.

Det ideologiska tänket kring ekologisk mat höll i sig länge.
– Det måste vara ekologiskt, det är jätteviktigt, alla ska köpa ekologiskt, det ska lagstiftas att det är ekologiskt. Men det har ju försvunnit lite med tiden, å ena sidan för att man, det låter hemskt att säga det när man bara är 30, men ju äldre man blir desto mindre radikal blir man. Världen är inte perfekt, det måste man leva med, man kan inte göra allt själv.

Samtidigt inser man att bara för att det är ekologiskt certifierat betyder det inte att det är perfekt eller att allt är bra.

Att handla ekologiskt är ofta ett väldigt bra sätt att agera miljövänligt på och det är lätt att ta in i sin livsstil. Problemet är att det inte alltid betyder att det är bättre. Vilket är bäst, ett ekologiskt äpple från Nya Zeeland eller oekologiska äpplen från en gård i närheten? Äpplet från Nya Zeeland har transporterats över hela jordklotet, men äpplet från gården nära dig har besprutats. Ingetdera är särskilt bra. Det är viktigt att veta hur livsmedlet har producerats. Exempelvis säljer Ekolivs honung från en tillverkare på Österlen som inte har certifieringen, men eftersom några medlemmar känner biodlaren och vet att hen odlar på ett bra sätt, så står butiken bakom det.

För att inte kväva mindre producenter eller stödja stora industrier, som kan hindra de mindre producenterna från att få sina, kanske bättre framtagna, produkter ute på marknaden.

En till kund kommer in och sträcker sig efter Saltå Kvarnmjölet som står högt, högt upp på en hylla. Hon och Matthias skämtar om hudkrämer som blivit en felleverans som Ekolivs fått gratis.

– Mirakelkräm måste det ju vara! kommenterar hon och skrattar hjärtligt. Även ett helt gäng citroner köper hon och räknar ut vad äggen kostar styck i lösvikt.

– Det blir ju någon slags social grej också, någonting symboliskt som knyter människor ihop som har samma intressen. Och då blir ekologiskt för mig ett sätt att samarbeta och hitta människor som har intressen som jag, som då är livsmedelsproduktion och -konsumtion och miljö, på alla möjliga sätt. Göra själv, odla själv, hitta saker som kommer från nära håll, prova nya saker kring mat och miljö.

För de som inte är lika engagerade finns Ekolivs som ett enkelt sätt att leva mer miljövänligt, genom att köpa ekologiska bra varor.

Det finns som sagt runt 40 medlemmar i föreningen som tillsammans bestämmer sortiment och pris på varorna. Mestadels är medlemmarna som Matthias, de har miljötänket som livsstil. Det blir mycket kompromissande.

– Medlemmarna inom kooperativet har mycket starkare åsikter än vad butiken speglar.

Allt handlar om personligt engagemang. Butiken startades av en privatperson för flera år sedan med ungefär samma koncept, en ekologisk livsmedelsbutik helt enkelt. Det gick i några år, men ägaren tröttnade och butiken togs över av fyra vänner som ville att affären skulle bestå. De gick in med egna pengar och kooperativet Ekolivs startades och har nu cirka 40 medlemmar. Det har inte alltid varit lätt, det är inte enkelt att driva en butik som hänger på människors engagemang i saken. Det är nästan ett måste att se miljövänlighet som en del i sin livsstil och ideologi. Just nu blomstrar butiken. Idéerna och evenemangen är många. Ett av målen är att hitta bönor och linser från närmre håll än i nuläget, från Kina.

– Det är nått vi inte saknar; visioner.

Det finns två väldigt starka pålar inom medlemskapet och det är det ena som är mer ideologiskt inspirerad och som vill motstå marknaden så mycket som möjligt. Och en annan del som är mer positivt inställd till att växa och att använda sig av vanliga principer och idéer som man kan lära sig inom ekonomi och vanliga organisationsstrukturer, hur man ska organiserar saker och ting för att få saker att fungera, mer ekonomiskt. Så det är en liten balansgång att hitta sätt för oss att utvecklas både så att den mer praktiskt inriktade delen och den mer ideologiskt inriktade delen är nöjd. För vi behöver ju ändå båda.

Alla har väl en tanke om att vi vill gärna bli större, även om det inte är självklart vad större innebär. Det kan t. ex. betyda att helt enkelt nå ut till fler människor, genom odlingar, live-spelningar och andra evenemang som föreningen arrangerar.

Frågan om varför man ska göra detta kommer upp. Varför ska man egentligen bry sig om naturen?

– Man måste allmänt bry sig i livet för att må bra, för att få en mening. Det finns väldigt tydliga tecken på att vi håller på och förstår saker.

Man kan inte tvinga alla att ha samma åsikter. Men ju fler som förstår att detta är värt att kämpa för desto bättre. Det är en av föreningens visioner. Få fler engagerade, på lång sikt.

– Det har ju blivit en livsstil. Matthias äger ingen bil, cyklar för det mesta och åker annars kollektivt. Odlar själv och tycker allmänt illa om att konsumera.

– Hållbarhet är en aspekt av mitt liv, en del av min livstil. Vilket inte betyder att allt jag gör är hållbart och inte heller betyder att jag nödvändigtvis alltid utvecklas till en mer hållbar människa

Vi är inte perfekta. Men varje individ kan göra vad den kan, för tillsammans funkar det. Detta verkar vara hela butikens budskap.

Det finns oerhört mycket mer att prata om i ämnet. Efter ett samtal på över en timme är jag fullmatad av inspiration och information. Det är tydligt att det är ideologiska idéer och livsstilar som driver butiken, det behövs för dess överlevnad. Det behövs för vår överlevnad.

Skrivet av Anna Frykstam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *