Nyhetsbrev nr 9, oktober 2010

Ekolivs Nyhetsbrev , nr 9 , V 42

Tema : Höststädning av Hem och Kropp samt “Köttfärs” utan kött med Smarta Köksredskap

Innehåll:

1. Nya Varor – Lösvikt, Kolonialvaror, Närproducerat…

2. Hösten är här med de fina Svenska Äpplena… !!

3. Höststäda Hemmet och Kroppen enligt Kretsloppets Principer – De Ekologiska !

4. Eko-Stassen för alla Eko-tanter…

5. “Snäll” mat som nyttig tröst mot höstdepp..

6. Sockerchocka till frukost och Starta Dagen Snabbt !

7. Hell Dig o Du Store Kaffekvarn !! – En LovsÃ¥ng till förträffligt enkla köksredskap…

8. Fundering om “Järnrik köttersättning” istället för sojaprotein – för oss som gÃ¥r dit näsan pekar…

1. Nya Varor in pÃ¥ hyllorna…

Lösvikt…
Röda Linser 59 kr /kg, Kikärtor 44 kr/kg, Sesamfrö 56 kr /kg ,Gröna linser 43 kr /kg, SmÃ¥ Sojabitar 108 kr /kg Stora Sojabitar 106 kr/kg, Solroskärnor 44 kr/kg, Pumpakärnor 115 kr/kg Mandel 163 kr/kg, Russin 54 kr/kg, Gula ärtor 24 kr/kg (“Svenskt Klimatvänligt Sojaprotein”), Quinoa 86 kr/kg, Sesamfrö 56 kr/kg, Svarta bönor 40 kr/kg, Helt Vete 14 kr/kg, Bovete 33 kr/kg (är en ört släkt med rabarber att tex göra franska Galetter pÃ¥), RÃ¥ris 38 kr /kg (Sägs rensa magsystemet ordentligt genom att den fÃ¥r motionera rejält av dessa fibrer..)

Skaffa gärna trevliga Glasburkar (eller tvätta ur tömda överblivna glasburkar och skrapa bort etiketterna med stÃ¥lull – Ã¥teranvändning är alltid bäst! ) för dessa torrvaror och ha pÃ¥ hyllan i ditt kök väl synligt. Man känner sig aldrig sÃ¥ “KaninförrÃ¥ds-rik” (enligt jägar-samlar-genetisk logik) som när man kan titta pÃ¥ sin Färgglada Mat som konst pÃ¥ hyllorna – naturens färger av dessa varor är det vackraste Stilleben ! Men man ska ju givetvis äta dem ocksÃ¥…

FrÃ¥n Ex – Kolonierna…
Soja 44 kr , Espressokaffe (250 gr malet) 50 kr, Fyra Ã…rstiders Kaffe 500 gr 55 kr
Koffeinfritt Maltkaffe (Ett riktigt krigsnostalgiskt Beredskapskaffe frÃ¥n Tyskland för alla som gillar 40-tal ! ) i 50 -kronorsklassen Nya Teer – tex Sencha, Soothing och Sleep Welll, etc…20 -kronorsklassen (fin present!) Olika Tofu – tex Rökt , Basilika, Oliv fr 29 kr – 40 kr , Kokosmjölk 14 kr Kokosflingor 23 kr Studentenfutter – “Nöt-russin-blandning” 40 kr

SkÃ¥nskt Närproducerat…
WanÃ¥s ädel 31 kr, Äppelmust MossagÃ¥rden 30 kr, Olika Äppelsorter förstÃ¥s…

2. Hösten är här med de Fina Svenska Äpplena… !!

Äpplen är en väldigt billig, god , nyttig och omnipotent frukt att använda så här års då den svenska äppelskörden varit stor. Få av naturens godsaker smakar så mycket höst som svenska äpplen.

De gÃ¥r att använda till förätter (med feta Ostar och Valnötter te.x), huvudrätter (i höstiga sido-sallader) i efterätter (med tex Choklad, Mandlar och Russin). Vi har Ã¥terkommande Svenska “närskördade” finfina äpplen av olika sorter…

“Äpplecoleslaw”

Blanda fransk Senap, Soja, Cremefraiche med Salt och Peppar i botten pÃ¥ matskÃ¥l. Finriv Morot eller VitkÃ¥l och Äpplen som du blandar i. Smaka av och tilsätt mer av nÃ¥got ev ! Servera tilll Viltkött el. marinerade Aduki-bönor…

“Chokladkräm med äpplen och ingefära ” – Efterrätt är alltid rätt ibland !

Kubera ett Äpple och låt det dra med mald mortlad Ingefära och lite limeskal och limesaft.

100 gr finriven Choklad (tex Mörk Mint)(smältes under omrörning finrivet med 1 dcl Creme Fraiche). Häll upp krämen i glas och ställ i frysen så det kallnar snabbt. Låt den bli riktigt kall och servera sedan med det marinerade Äpplet på toppen!

3. Hösstäda Hemmet och Kroppen enligt Kretsloppets Principer – De Ekologiska !

Te.x. Toastäd(biologisk nedbrytbar) 48 kr , Tvättmedel 145 kr att och tvätta Dina hudnära handdukar med.

Peela kroppen med tex Citrongrästvål (olika tvålar i 20-kronorsklassen) och detoxa hårbotten med Grönt-te-Schampo och avsluta med att massera in en uppiggande Citronmandelolja(morgon) eller lugnande Lavendelolja(kväll)(båda oljorna ca 40 kr), innan Du kliver ur duschen och känn Dig som en pånyttfödd människa !

Du kan ocksÃ¥ göra en egen “Skrubb” med CItronMandelolja alternativt LavendelMandelolja och Havssalt och sätt fart pÃ¥ cirkulationen (hÃ¥ller bra blandat i glasburk). Att blanda i lite Olivolja kan göra att huden dessutom fÃ¥r lite extra vÃ¥rd med all E-vitamin i Olivoljan. Särskilt bra för oss med kronisk sjukdom som har svÃ¥rt att motionera vÃ¥r lilla gump. Samtidigt sätter man fart pÃ¥ lymfkörtelsystemet, kroppens eget avloppssystem, som ska föra ut gifter. Bäst “riviga” Hemma-Massageeffekt fÃ¥r man med en lÃ¥ng Ryggborste som gÃ¥r att inhandla pÃ¥ Hälsokoster och Varuhus vanligtvis. Det kan vara lite tröttande när gifter i pÃ¥ detta sätt frigörs och ska föras ut ur kroppen. Att “Detoxa” alla gifter den moderna människan samlar pÃ¥ sig kan vara ansträngande – men värt det!! Efter nÃ¥gra veckor känner man sig faktiskt “lättare” dÃ¥ dessa gifter mÃ¥nga gÃ¥nger ocksÃ¥ binder massa vätska i kroppen. Man kan ocksÃ¥ förstärka effekten med att dricka mycket vatten, grönt te och äta mkt rÃ¥kostmat med lÃ¥ngsamma kolhydrater. Samt att kanske skaffa sig en ny naturlig Duschkräm och ett nytt Detoxchampo (vi har pÃ¥ hyllan) frÃ¥n mcUrth (i 50-60-kronorsklass) fritt frÃ¥n onödiga gifter för din hÃ¥rbotten. Dessutom blir man som medelÃ¥lders tant i stor utsträckning av med sin “apelsinhud” vilket känns som en schysst bonus för den lilla ansträngningen var dag. Ditt nya friska “Höst-Jag” är här… – Voila!

4. Eko-Stassen för alla Eko-tanter (vilket jag bekänner mig som..)…

Svarta o röda V-ringade Eko-T-shirts frÃ¥n bistÃ¥ndsprojekt för den som vill känna sig snäll mot människor och miljö. Bekänn dig öppet till eko-sekten med oss andra miljömuppar genom en praktisk tygpÃ¥se med Ekolivstryck – (sÃ¥ du aldrig glömmer vÃ¥ra öppettider eller att handla Eko !)

5. ” Snäll mat ” när man behöver nyttig tröst…

Är du höstdeppig? Kom in o pigga upp dig i butiken vi har ocksÃ¥ naturliga lyckopiller/serotoninhöjare som tex Banan och Choklad. Banan innehÃ¥ller en kemisk “föregÃ¥ngare”/”precursor” som kroppen själv under normala omständigheter kan omvandla

till humörhöjaren serotonin. Går givetvis inte att patentera till skillnad från de preparat som läkemedelsindustrin producerar (syntetiserade kroppsfrämmande ämnen s.k. SSRI-preparat vilka agerar på ämnen som är inblandat i kroppens reaktion med Serotonin). Men det kanske är dags för ett eko-medicinskt paradigm!

” Potatismos de Luxe”

Koka upp vatten under tiden du skalar Potatis och lägger i. Låt koka färdigt och mosa sedan sönder. Smaka av med en klick Creme Fraiche, Salt och Peppar. Smaskens !

En “Ekologisk Varma Koppen” värmer gott i höst (och gillas av plÃ¥nboken för ca 2 kr/st)

Koka upp vatten och häll direkt över en halv Buljongtärning i en te-mugg. Rör runt ordentligt och låt stå och dra nån minut o rör igen. Njut som mellanmål ! Kompensera dock gärna de naturliga salterna och mineralerna med ett glas vatten för att jämna ut saltbalansen..

“Rödbetssmör” enligt devisen “Rosa är alltid gladast!”

Mal Solroskärnor i kaffekvarnen eller (vÃ¥ran kvarn!)och blanda med Olivolja, rumsvarmt Smör, Havssalt och finriven Rödbeta…

6. Sockerchocka till frukost och Starta Snabbt i “fika”-stil !

Enligt GI-teorin kan man äta mer snabba kolhydrater tidigt pÃ¥ dagen än senare pÃ¥ kvällen, dÃ¥ förbränningen är högre tidigt pÃ¥ dagen. “Ät som en Kung till frukost, Prins till lunch , Riddare till middag” enligt GI-entusiasterna… SÃ¥ lite sött kan med fördel ätas tidigt pÃ¥ dagen utan skam och snarare som ett sätt att snabba pÃ¥ uppvaknandet arla morgonstund – den enda ursäkt man behöver förutom lite naturligt sött för att kicka igÃ¥ng hjärnans belönings/jackpot-system ! Det är ju trots allt jobbigt att gÃ¥ upp en kall mörk novembermorgon i Moder Sveas Rike…

– men glöm inte att kompensera med lite protein och lÃ¥ngsammare kolhydrater strax därpÃ¥ i form av tex grovt bröd, fil, ägg etc..

Är man sÃ¥ snäll mot sig själv pÃ¥ morgonen kan man skippa sötsakerna pÃ¥ eftermiddagen när förbränningen inte är lika hög – utan att sakna det överhuvudtaget…

“Vegansk Cocostopp” – en naturlig sötnos…

Mosa Banan eller finriv Äpple och blanda med mycket Kokos, Honung och smält Vit Choklad eller Mörk Choklad till en seg “deg” och lÃ¥t stelna pÃ¥ smörpapper, rulla ihop och spara i kylen… GÃ¥ pÃ¥ känsla i proportionerna genom att smaka av efterhand. Lita pÃ¥ dina sinnen för din smak är unik!

“Nöt -o russin-boll” – “Arrax – style”

Mixa Nötter och Russinblandning(tex Studentenfutter ovan) i kaffekvarn. Blanda sedan starkt Kaffe, Havre, rumsvarmt Smör och Cacao till lagom fast deg som går att forma till bollar. Rulla till bollar på smörpapper o spara i kylen..

Naturlig Isglass förlänger sommaren !

Skär smÃ¥tt mogen Banan i lagom stora bitar för en pinnglass och doppa de i smält Mörk Choklad (gÃ¥r att micra mörk choklad mjuk pÃ¥ 10 sek) och rulla i Kokos. Sen ställs de pÃ¥ smörpapper med toppen uppÃ¥t. Trä sen upp de med en eller tvÃ¥ tvÃ¥ tändstickor i ena änden. Lägg pÃ¥ smörpapper i frysen eller “häng” de pÃ¥ gallret med toppen uppÃ¥t och plocka ut när du vill minnas sommaren med en kall en!

7. Hell Dig o Du Store Kaffekvarn !! – En LovsÃ¥ng till förträffligt enkla köksredskap väl värda en investering…

Jag vill besjunga den Elektriska kaffekvarnens fördelar dÃ¥ jag har upptäckt dess magiska krafter ! Den funkar finfint att lite snabbt krossa nöt- o russinblandningar till att ex.vis göra “Arrax”-bollar enligt recept ovan. Kan ocksÃ¥ användas till att minska storlek och koktid pÃ¥ stora bönor till färs. Även en riktig Marmor/Koppar – Mortel är perfekt enkelt att krossa torkade kryddor i sÃ¥ de känns färska och göra en enkel Tomatpesto i tex. Mer behändigt än i mixer!

En riktig Glass-skopa frÃ¥n köksbutiker att skopa upp snygga kulor med gör vilken köpeglass som helst godare ! Sist men inte minst – En riktig Gjutjärnspanna utan nÃ¥gon särskild kemisk beläggning gör stekta anrättningar betydligt mer delikata för oss med stort järnbehov dÃ¥ det alltid utlöses lite järn vid tillagning frÃ¥n pannan i frÃ¥ga. Järn är ju dessutom ett vattenlösligt grundämne som kroppen själv kan föra ut till skillnad frÃ¥n dessa kroppsfrämmande (icke-ekologiska) /patenterade, industriellt syntetiserade ämnen som tex Teflon…Dvs betydligt mer Ekologiskt än alla alternativ pÃ¥ stekpannemarknaden med diverse plastfilmer som man ska upphetta. Men folk kanske vill ha cancer eftersom de frivilligt “äter” sÃ¥nt? Eller är det bara den gamla vanliga okunskapen, dumheten och snÃ¥lheten? Eller inställningen att allt nytt per def. är bättre för att det är kemiskt syntetiserat och patenterat? Well, nu har Ekolivs upplyst er om Sanningen och cancerindustrin/förintelseindustrin/läkemedelsindustrin kan sänka sitt börsbetyg omedelbart enligt denna lilla “terrorist” (förstÃ¥ att jag mÃ¥ste vara anonym för er skull). Jag säger som min hjälte Gordon Gekko – “Money never sleeps”, och saknar fullständigt moral men desto mer logik – Tack och Lov !

Fira gärna denna insikt genom att göra en egen Tomatpesto…

Mortla Nötter(Valnötter, Solroskärnor eller Mandlar och Pumpakärnor istället för Parmesan) Oregana, Basilika och lite Peppar. Riv Vitlök över morteln och tillsätt Salt, Tomatpuré, Olivolja , Balsamicovinäger och smaka av och justera så att balansen blir rätt just för din smak !

8. Fundering om “Järnrik köttersättning” istället för sojaprotein – för oss som gÃ¥r dit näsan pekar…

Köttkonsumtionen har ökat stadigt i samhället och ca 80 % av Ã¥kermarken idag används till produktion för djurfoder vilket givetvis innebär en stor faktor för att minska den totala tillgÃ¥ngen pÃ¥ mat i världen liksom det givetvis är en stor faktor i klimatproblematiken. Som den periodare i kött jag själv är (främst vilt) har jag länge undrar varför jag tycker kött är “gott” och har förstÃ¥tt efter att ha tagit del av vissa vetenskapliga rön att det kan ha att göra med järnet i kött som vÃ¥ra näsor tydligen i ganska smÃ¥ mängder kan lukta sig till sedan vi levde pÃ¥ savannen. Att kunna fälla “byten” och fÃ¥ mycket järn i ett slag var dÃ¥ en överlevnsadsfrÃ¥ga eftersom järnet är det viktigaste för blodets förmÃ¥ga att ta upp syre. Vegetarianer fick nog jobba betydligt ihärdigare för samma mängd, vilket kanske förklarar att de enligt andra forskningsresultat har högre intelligens…

(Järn tas ocksÃ¥ bäst upp av kroppen med C-vitamin i form av tex lite pressad citron. C-vitamin är ju en antioxidant som förhindrar att järnet oxiderar eller bildar kemiska komplex med andra ämnen. Tex kan det kemiska komplexet “bleck” (samma som används i gammeldagsa bleckpennor) bildas av att dricka te tillsammans med järn om inte c-vitamin är närvarande. Därför är det bra att komplettera en smörgÃ¥sfika med nÃ¥gon citrusjuice eller sur frukt t.e.x.) Men nu behöver jag inte följa min primitiva näsa till köttdisken längre eftersom intellektet mitt säger att det inte är hÃ¥llbar konsumtion och jag har hittat substitut. Förutom dÃ¥ möjligtvis viltkött som dessutom innebär att vÃ¥r vilda mark(dessa djurs naturliga habitat) och skog(dessutom den bästa koldioxidsänkan) fÃ¥r ett högre ekonomiskt bevarandevärde dÃ¥ det automatiskt fÃ¥r högre värde som biotop eftersom det kan ses som en “organisk fabrik” för eko-kött utan hormoner och antibiotika. Dessutom bidrar ju sÃ¥dan konsumtion till besparingar av människoliv och försäkringspengar i och med att det ökande antalet viltolyckor och fästingsmitta(TBEoch Borrelia) kan reduceras! Men min stackars näsa(som fortfarande bor kvar i vildskogen) kan bara spÃ¥ra sig till bytena i köttdisken och har lurat min hjärna gÃ¥ng pÃ¥ gÃ¥ng tills jag kom pÃ¥ att alltid fylla järnförrÃ¥det ordentligt innan shoppingtur med denna fantastiska gryta nedan eller tex wokad älg !!

Lakto-Vego”kött”färs

(använd en riktig gjutjärnspanna eller järngryta ! – inte Teflonpanna (cancerframkallande sh-t)!!!

Detta blandas i bunke :

2 ägg, 2 skalade och finrivna rödbetor, 1 finriven morot, 1 finriven potatis, 5 msk tomatpuré, 1 finhackad gul lök, 1 röd paprika , 1 nypa basilika, 1 kryddmått svartpeppar, 1 kryddmått Salt 1/2 dcl soja, 2 klyfter riven vitlök, 1 msk senap, 1 dcl torkade röda linser 1/2 dcl torkade puy-linser 1/2 dcl gröna torkade linser körda lite snabbt i en elektrisk kaffekvarn (så de blir mindre) ev 1/2 dcl torkad svamp mixad i kaffekvarn (ger extra sting!) 1 dcl rött vin(kan uteslutas eller ersättas med liten skvätt balsamico rödvinsvinäger), 1 skvätt olivolja

Blandningen fräses i smör under omrörning med gaffel, 1 dcl rött vin hälles på och låtes koka in. krossade tomater hälles sen på och lika mkt vatten låt allt koka samman i till linserna är mjuka efter minst en halvtimme, fyll på med vatten eftersom om det kokar bort för mycket runda gärna av med en klick Crème fraiche. Servera med al-dente kokt pasta omrörd med olivolja !

En God och Grön Vecka !

önskar

Ekolivs med vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.