Ekolivs Nyhetsbrev nr 10.
Tema: Värm upp kropp och själ med ekologisk glögg och Alice B Toklas vegetariska färslimpa!
Ronnebygatans Ekolivs har nu fått in ett stort och härligt doftande julsortiment med till exempel grötris, glögg, russin, mandlar, specialte, chokladtomtar och chokladkalendrar. För den som vill integrera sig i Öresundsregionen har vi även körsbärssås, som enligt dansk tradition äts till risgrynsgröten.
Sedan ett par veckor tillbaka säljer vi även bröd från Far i hatten i Folkets park. Hittills har det varit en strykande åtgång på brödet, så skynda er och köp innan det tar slut! Brödet kommer till butiken varje onsdag.
Från fruk&grönthyllan kan vi bland annat erbjuda jordärtskockor, grönkål, purjolök, röd paprika, Österlenäpplen och jättegulliga små clementiner.
I kylen brukar det numera även ligga ett fantastiskt gott delikatessmör från Skånemejerierna. Som vanligt har vi även ägg, sojakorv och pålägg, dessertost från Wanås, mjölk, fil, crème fraîche och margarin.
Om ni inte redan märkt det sÃ¥ har vi ocksÃ¥ fÃ¥tt en ny leverans med malt kaffe och hela espressobönor frÃ¥n solidaritetsföreningen K’inal, som importerar kaffe frÃ¥n det zapatistiska kooperativet Yachil i södra Mexiko.
Till sist, ett recept ur Alice B Toklas kokbok från 1954. Toklas och författaren Gertrude Stein flyttade från USA till Paris för närmare hundra år sedan. Tillsammans åt de middagar med storheter som Picasso och Hemingway. Toklas kokbok blev mest känd för att den innehöll ett recept på haschkakor, men till den svenska utgåvan som utkom 1981 var det receptet förstås borttaget. Det lite mindre kontroversiella receptet nedan behöver man så klart inte följa bokstavligt. Få har väl idag en köttkvarn och sojabrödet kan med fördel bytas mot Ekolivs sojafärs!
Ugnsstekt vegetarisk färslimpa
(Rekommenderas till övertygade köttätare som gärna vill inbilla sig att de äter kött)
1 medelstor äggplanta
2 1/2 dl malen selleri
2 1/2 dl keso
1 tsk malen pimiento
1 medelstor lök, malen
1 tomat
1 msk vetegroddar
4 msk smör
1 1/4 dl sojabrödsmulor
1 ägg
Skala äggplantan och mal den och grönsakerna i köttkvarnen. Smält 1 msk smör i en stekpanna, lägg i alla grönsakerna och sjud tills all grönsakssaft har kokat in. Låt svalna. Tillsätt det vispade ägget, brödsmulorna, vetegroddarna, keson och 2 msk smör. Smörj en avlång kakform och bröa den, häll i blandningen och täck med brödsmulor och smält smör. Grädda i varm ugn i 25 minuter.
En skön helg önskar Ekolivs med vänner!