Sydsvenskan: Inflytandet blir betalningen

Ekolivsmedlemmen Olof Håkansson blir intervjuad i en artikel i Sydsvenskan den 8 januari 2012. Vi vill passa på att göra en liten rättelse: Ekolivs har öppet SEX och inte fem dagar i veckan (om inget oförutsett inträffar). Vi håller stängt på måndagar.

“Ekolivs, som startades av tre entusiaster, firade sin femÃ¥rsdag i höstas. NÃ¥got yngre är The peoples supermarket i London som bygger pÃ¥ precis samma idé och som ocksÃ¥ har tre upphovspersoner – dock är den väldigt mycket större med över tusen medlemmar efter drygt ett Ã¥r.

Olof Håkansson bodde i närheten när han blev medlem. I butiken kan han kombinera sitt intresse för mat, miljön och att arbeta politiskt.

– Det känns bra att arbeta med nÃ¥got konkret. Och sÃ¥ har jag fÃ¥tt en massa vänner. Det hade jag inte räknat med.”
Inflytandet blir betalningen, Sydsvenskan 8 januari 2012

(Hela artikeln:)

PÃ¥ Ronnebygatan i Malmö möts tvÃ¥ av konsumenttrenderna som trendanalytikern Elin Ã…ström Rudberg ser just nu – den kollektiva och den resurseffektiva.

– Jag jobbar här för jag tycker det är ett bra sätt att göra världen lite bättre.

Det säger Olof Håkansson som är en av cirka 30 medlemmar i kooperativet Ekolivs. Medlemmarna arbetar i butiken som är öppen fem dagar i veckan, deras betalning är inflytande över vilka varor som tas in och rabatt på dessa varor.

Ekolivs, som startades av tre entusiaster, firade sin femÃ¥rsdag i höstas. NÃ¥got yngre är The peoples supermarket i London som bygger pÃ¥ precis samma idé och som ocksÃ¥ har tre upphovspersoner – dock är den väldigt mycket större med över tusen medlemmar efter drygt ett Ã¥r.

Olof Håkansson bodde i närheten när han blev medlem. I butiken kan han kombinera sitt intresse för mat, miljön och att arbeta politiskt.

– Det känns bra att arbeta med nÃ¥got konkret. Och sÃ¥ har jag fÃ¥tt en massa vänner. Det hade jag inte räknat med.

Linda Petersson kommer in och ska handla sista-minuten-julklapp och betala en skuld. Hon är också medlem, sedan ett år tillbaka, och står i butiken med ojämna mellanrum.

– Ibland blir det ofta, ibland mer sällan beroende pÃ¥ hur mycket jag har att göra annars. Som ny i stan har det varit ett väldigt bra sätt att kombinera mitt engagemang med att lära känna folk, säger hon.

I den lilla butiken, som en gång i tiden var mjölkaffär, finns både närodlad mat och kaffe från ett kollektiv i Mexiko.

– När den här butiken startade var det inte mÃ¥nga som hade ekologiska livsmedel. Nu har de flesta i alla fall ett litet sortiment, säger Olof HÃ¥kansson.

Butiken drivs i huvudsak av de stora medlemsmötena, här bestäms till exempel vilka varor som ska tas in.

– Men sen arbetar vi i olika arbetsgrupper. Jag sitter till exempel med i PR-gruppen, berättar Olof HÃ¥kansson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.