Folk & bildning: Nu blommar asfalten!

Reportage om stadsodlingen vid ABF/Ekolivs i Folk & bildning, nr 3 2014:

Folk_och_bildning_Nu_blommar_asfalten_s26-27

Nu blommar asfalten!

Squash, chili och asiatiska bladgrönsaker trängs med persilja, basilika, koriander och ett par solrosor i de färgglada odlingslådorna utanför ABF Malmö, precis över gatan från den kooperativa matbutiken Ekolivs.

Här kan den som vill så och pyssla om grönsaker – och skörda alldeles gratis. En solig dag i februari stod Matthias Lehner och tittade ut genom fönstret i den kooperativt drivna butiken Ekolivs. På andra sidan gatan såg han en solig plätt outnyttjad asfalt. Där borde man ju kunna odla, tänkte han, och ringde genast Malmö stad för att fråga om lov. Det visade sig att just den biten mark innebar en ganska krånglig process som involverade både gatukontoret och Polisen. Istället vände han blicken en liten bit längre ner på gatan, mot den öppna ytan utanför ABF Malmö på Spånehusvägen.

Conny Pettersson, chef och ombudsman på ABF Malmö, som gillade idén ville gärna låna ut mark och samarbeta kring odlingen. Matthias kontaktade resten av Ekolivs medlemmar och fick positiv respons, många av det 60-tal personer som är medlemmar i butiken ville vara med och odla. Matthias Lehner, som varit medlem i Ekolivs i två och ett halvt år, tog kontakt med ett företag som sponsrade med pallkragar att odla i och jord av komposterat trädgårdsavfall från Sysav, som har hand om avfallshanteringen i södra Skåne.

Ett par månader senare var allt på plats och det var dags att sätta plantor och ekologiska frön i jorden.

– Alla för-odlade grönsaker var ‘crowd-sourced’, det vill säga att ett 20-tal personer, både Ekolivsmedlemmar och icke-medlemmar, för-odlade hemma och kom till odlingsdagen i maj 2013 för att tillsammans skapa mångfalden som vi hade i lådorna, säger Matthias Lehner.

Under de kommande månaderna engagerade många av Ekolivs medlemmar sig i odlingen, liksom grannar och andra odlingsintresserade odlingsintresserade. Även ABF:s personal var med och skötte både odling och vattning.

Ekoodlingen har knappt kostat en krona, förutom bottnar till pallkragarna för ca 150 kr och ersättning för biogas i en bil som behövdes för att frakta dem.

– Det är jättekul att sitta i butiken och se hur folk stannar till på gatan och tittar på odlingen, säger Matthias. Och när jag är där och grejar uppstår många roliga spontana samtal. Ibland kommer jag dit och ser att något har hänt, som att någon tagit med sig en pinne för att stötta upp en växt eller så. Kul!

Tanken med odlingen har varit att skapa en plats där alla kan vara med och där vem som helst får plocka vad de vill ha när grönsakerna mognar. En del av grönsakerna plockas även in butiken, där de kan hämtas alldeles gratis av butikens kunder och besökare.

Text: Johanna Lindberg

Byter jobb mot varor

Ekolivs är en ekologisk matbutik som sedan 2006 ägs och drivs av sina medlemmar. Via arbetsgrupper sköter de inköp, skyltning, städning, marknadsföring och annat som behövs för att driva butiken. Medlemmar lägger ett antal timmar i månaden på att arbeta i butiken, och får i utbyte rabatt på varorna i sortimentet, och dessutom ett utbyte och kontaktnät med i dagsläget ett 60-tal andra medlemmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.