Kaffe och te

 Kaffe och te

Kaffe är en av de ekologiska varor som skiljer sig mest från sitt konventionella alternativ. Dels så besprutas kaffeodlingarna, men framför allt är det arbetsvillkoren som är omänskliga. Inte nog med att det händer att odlarna går med förlust på grund av att lokala uppköpare pressar priserna för att kunna sälja det vidare till kaffeproducenter. Dessutom förekommer tvångs- och barnarbete på de konventionella odlingarna enligt föreningen Swedwatch.

brygg_090623K’inal importerar kaffe från zapatistiska kooperativ i södra Mexiko. I nuläget från kooperativet Yachil, med ungefär 850 familjer som medlemmar. När du köper ett paket K’inalkaffe för 55 kronor* får kooperativet 15 kronor (jfr konventionellt: 2 till 7 kronor), 18 kronor går till omkostnader (5 kronor är transport, 7 kronor rostning, 1 krona etiketter, 0,7 kronor rättvisemärkning och 4 kronor moms) vilket gör att produktionskostnaden inklusive moms är 33 kronor. Vinsten är 12 kronor varav 5 kronor går till butiken. Man kan fråga sig hur ett paket konventionellt kaffe kan kosta 25 kronor i butik. Svaret är att odlarna får betydligt mindre betalt och att butikerna ofta använder kaffe som en lockvara och därmed inte har någon vinstmarginal.

* Från 2015 kostar kaffet 70 kronor.

Vi säljer K’inal bryggkaffe och hela bönor.

Te i varierande urval

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.