Våra varor

Vi bestämmer tillsammans vad som ska stå på våra hyllor

På Ronnebygatans Ekolivs säljer vi ekologiska produkter; obesprutade och utan kemiska tillsatser. Vi prioriterar även att ta in varor från småskaliga producenter i vår närhet. I så stor utsträckning som möjligt försöker vi främja rättvis handel och rättvisa arbetsvillkor.

Nedan följer ett axplock av de varor vi säljer. Då utbudet och tillgången från våra leverantörer varierar är det bäst att besöka butiken för att se exakt vilka varor vi har för tillfället. Be oss gärna att beställa in varor som du inte hittar hos oss genom att maila till info@ekolivs.se eller besöka butiken.

Frukt och grönt

Våra färska grönsaker och frukter kommer oftast från Mossagården och Vegostan. Utbudet varierar efter säsong, men nästan alltid har vi diverse rotfrukter, bananer, äpplen och citrusfrukter. Leveransen till butiken kommer huvudsakligen på torsdagar.

11754496_1030847836925359_8625206979654029139_o

Mjölksyrade grönsaker innehåller mycket vitaminer och mineraler. Dessutom bildas probiotika vid jäsningsprocessen som är bra för magen. Mjölksyrning av grönsaker är ett alternativ till konservering. I stället för kemiska tillsatser jäser grönsakerna naturligt i kombination med havssalt. Morötter och surkål blir krispiga och behåller sina näringsämnen och framförallt sin goda smak. Våra syrade produkter kommer från Tistelvind.

Mejeriprodukter

Vi säljer ekologiska ägg från Hyllehög gård i Höllviken.

Nötter och frön

_MG_0526_red

Urvalet varierar, men du hittar ofta följande på Ekolivs:

 • Valnötter
 • Linfrön
 • Sesamfrön
 • Hampafrön
 • Rostade rapsfrön
 • Mandel, mycket högt innehåll av B2 som deltar i förbränningen av kolhydrater. Brist kan leda till spruckna läppar, håravfall och ögoninflammation. Mandel innehåller även kalcium, kalium och järn
 • Solroskärnor
 • Pumpakärnor, innehåller bland annat alla de aminosyror och fettsyror som man behöver. Varför inte rosta dem med lite salt och chilipulver i 175 grader ca 20-30 minuter.

Godis och snacks

Utbudet av godis och snacks i butiken varierar, men oftast har vi flera sorters choklad, lakrits och någon form av chips.

Drycker

 • Kombucha
  Kombucha är fermenterat te som får sin smak och sina hälsosamma egenskaper från en mikrobiell kultur som producerar organiska syror, B-vitaminer och enzymer.
  Vi säljer lokalproducerad kombucha i flera smaksättningar från Roots.
 • Lättöl från Lundabryggeriet och Charlis.
 • Lemonad och must från Kiviks musteri. Englamust finns både på flaska och bag-in-box från Bjärebygdens Musteri.
 • Läsk och tonicwater från Søbogaard, läsk från Voelkel.
 • Smoothie från Nature Fresch.
 • Alkoholfri äppelglögg från Bjärebygdens Musteri.
 • Havredryck från Oatly.
 • Saft från Grangärde musteri.


Kaffe och te

Kaffe är en av de ekologiska varor som skiljer sig mest från sitt konventionella alternativ. Dels så besprutas kaffeodlingarna, men framför allt är det arbetsvillkoren som är omänskliga. Inte nog med att det händer att odlarna går med förlust på grund av att lokala uppköpare pressar priserna för att kunna sälja det vidare till kaffeproducenter. Dessutom förekommer tvångs- och barnarbete på de konventionella odlingarna enligt föreningen Swedwatch.

K’inal importerar kaffe från zapatistiska kooperativ i södra Mexiko. I nuläget från kooperativet Yachil, med ungefär 850 familjer som medlemmar. När du köper ett paket K’inalkaffe för 70 kronor får kooperativet 15 kronor (jfr konventionellt: 2 till 7 kronor), 18 kronor går till omkostnader (5 kronor är transport, 7 kronor rostning, 1 krona etiketter, 0,7 kronor rättvisemärkning och 4 kronor moms) vilket gör att produktionskostnaden inklusive moms är 33 kronor. Vinsten är 12 kronor varav 5 kronor går till butiken. Man kan fråga sig hur ett paket konventionellt kaffe kan kosta 25 kronor i butik. Svaret är att odlarna får betydligt mindre betalt och att butikerna ofta använder kaffe som en lockvara och därmed inte har någon vinstmarginal. Vi säljer K’inal bryggkaffe och hela bönor.

Te i varierande urval


Sylt och marmelad

Från svenska Yallatrappan och danska Sørbogaard, i varierande urval.

Delikatesser

Oliver från Epikouros
Mango Chutney från Naturata
Pesto från la Bio Idea
Chokladkräm från Biona Organic

Oljor och vinäger

Rapsolja, neutral och smaksatt
från Gunnarshögs gård på Österlen, på flaska och bag-in-box

Kokosolja
från MorgenLand

Olivolja
från Palestina genom föreningen Jord och Frihet
Av vårt inköpspris för en flaska ekologisk olivolja från Palestina går hela 45 kronor direkt till kooperativen:

12615359_1044764418920147_4619343922299799076_o

Äppelcidervinäger
Från Gunnarshögs gård

Krämad balsamico
Från Guerzoni


Kryddor, matlagning och bakning

Vi håller ett mindre sortiment kryddor och salt.
Kakao och rårörsocker har vi oftast på hyllorna. Även basvaror såsom krossade tomater, grönsaksbuljong och tomatpuré har vi för det mesta hemma.


Mjöl, säd och gryn

På Ronnebygatans Ekolivs kan du mala ditt eget mjöl. Med en liten smidig bordskvarn med stenskivor kan du skapa din egen mjölblandning till baket. Nymalt mjöl är extra bra för den som tänker sig att satsa på surdegsbröd.

Dinkel
Dinkelmjöl är mycket proteinrikt och kan användas istället för vete i alla bakverk. Det ger ett mer lättsmält bröd med betydligt bättre näringsinnehåll och framförallt en mycket godare, fylligare smak.
Dinkelkornet omges av två skal som skyddar kornet för exponering av miljögifter under odlingen. Genom tiderna har dinkel använts för att lindra en rad åkommor, bla magtarmbesvär, eksem, allergier och reumatiska besvär.
Generellt sett är proteinhalten högre i dinkel. Proteinet innehåller åtta essentiella aminosyror. Glutenkvaliteten är annorlunda så till vida att gluten består av en högre andel vattenlösliga proteiner, vilket gör dinkel mer lättsmält.
Energiinnehållet är betydligt högre i dinkel än i vete, andelen nyttiga fettsyror är också högre. Även B-vitaminkomplexet förekommer i betydligt högre omfattning i dinkel.
Av mineralerna är innehållet av kalium och kalcium ungefär lika, medan innehållet av järn, koppar, magnesium och zink är avsevärt högre i dinkel.

Bovete
är egentligen en ört men liknar de andra sädesslagen så brukar därför räknas till dem. Bovete innehåller mycket lysin och kalcium men även järn, kalium, magnesium, kisel och flour. Det är mycket lättsmält och är därför bra som dietmat vid mag- och tarmsjukdomar.

Vetemjöl, vetemjöl special, rågmjöl och kokosmjöl samt mannagryn, havregryn, grötris och råris finns ofta i butiken.


Baljväxter

Baljväxter innehåller mycket protein. De behöver dock ätas tillsammans med säd, nötter, frön eller mjölkprodukter för att proteinet ska bli fullvärdigt. De är dessutom rika på b-vitaminer och mineraler som järn och kalcium.

Ett urval av linser och torkade bönor finns i sortimentet på Ekolivs, både på lösvikt och förpackat.


Hud- och hårvård

Vegetabiliska oljor innehåller fettsyror som hjälper till vid kroppens uppbyggande av celler, tas lätt upp av huden och innehåller dessutom vitaminer.

Alla hudvårdsprodukter vi säljer är baserade på vegetabiliska oljor.

Olivtvål importerad från Palestina via Jord & frihet.

Schampoo och duschkräm finns från Mac Urth.

Schampoo, balsam, duschkräm, dagkräm, ansiktsrengöring, fuktighetskräm (oparfymerad), bodylotion (parfymerad) och flytande tvål från Rapsodine finns på hyllorna, både på lösvikt och förpackning. Vi har också tandborstar i bamboo från Humble Brush.

Trosskydd från Natracare.


Tvätt- och rengöring

Hos Ekolivs finns tvättmedel, handdiskmedel och flytande tvål från Sonett på lösvikt. Ta med din egen plastflaska och fyll på!