Våra varor

På Ronnebygatans Ekolivs säljer vi ekologiska produkter; obesprutade och utan kemiska tillsatser. Vi prioriterar även att ta in varor från småskaliga producenter i vår närhet.  I så stor utsträckning som möjligt försöker vi främja rättvis handel och rättvisa arbetsvillkor.

Nedan följer ett axplock av de varor vi säljer. Då utbudet och tillgången från våra leverantörer varierar är det bäst att besöka butiken för att se exakt vilka varor vi har för tillfället. Be oss gärna att beställa in varor som du inte hittar hos oss genom att maila till info@ekolivs.se eller besöka butiken.

Frukt och grönt

Våra färska grönsaker och frukter kommer oftast från Mossagården. Utbudet varierar efter säsong, men nästan alltid har vi diverse rotfrukter, bananer, äpplen och citrusfrukter. Leveransen till butiken kommer huvudsakligen på torsdagar.

11754496_1030847836925359_8625206979654029139_o

Surtantens syrade

Mjölksyrade grönsaker innehåller mycket vitaminer och mineraler. Dessutom bildas probiotika vid jäsningsprocessen som är bra för magen. Mjölksyrning av grönsaker är ett alternativ till konservering. I stället för kemiska tillsatser jäser grönsakerna naturligt i kombination med havssalt. Morötter och surkål blir krispiga och behåller sina näringsämnen och framförallt sin goda smak.
Vi säljer produkter från Surtantens syrade med produktion i Malmö.

Mejeriprodukter

Vi säljer ekologiska ägg från Långhults gård i Stehag.

Nötter och frön

_MG_0526_red

Urvalet varierar, men du hittar ofta följande på Ekolivs:

  • Valnötter 
  • Hasselnötter, innehåller mycket järn, kalium, kalcium.
  • Cashewnötter, rika på b-vitaminer och järn. 
  • Mandel, mycket högt innehåll av B2 som deltar i förbränningen av kolhydrater. Brist kan leda till spruckna läppar, håravfall och ögoninflammation. Mandel innehåller även kalcium, kalium och järn
  • Solroskärnor 
  • Pumpakärnor, innehåller bland annat alla de aminosyror och fettsyror som man behöver. Varför inte rosta dem med lite salt och chilipulver i 175 grader ca 20-30 minuter.

Godis, snacks och kakor

Utbudet av godis och snacks i butiken varierar, men oftast har vi flera sorters choklad, lakrits och någon form av chips.

Kaksortimentet varierar, men vi försöker se till att även ha glutenfria alternativ. Populära kakor är de krispiga våfflorna med honung eller hasselnöt.

Drycker

shot_1432728526075Roots Kombucha
Kombucha är fermenterat te som får sin smak och sina hälsosamma egenskaper från en mikrobiell kultur som producerar organiska syror, B-vitaminer och enzymer.
Vi säljer lokalproducerad kombucha i flera smaksättningar från Roots.

Sylt och marmelad

Från svenska och danska producenter, i varierande urval.

Kaffe och te

Kaffe är en av de ekologiska varor som skiljer sig mest från sitt konventionella alternativ. Dels så besprutas kaffeodlingarna, men framför allt är det arbetsvillkoren som är omänskliga. Inte nog med att det händer att odlarna går med förlust på grund av att lokala uppköpare pressar priserna för att kunna sälja det vidare till kaffeproducenter. Dessutom förekommer tvångs- och barnarbete på de konventionella odlingarna enligt föreningen Swedwatch.

brygg_090623K’inal importerar kaffe från zapatistiska kooperativ i södra Mexiko. I nuläget från kooperativet Yachil, med ungefär 850 familjer som medlemmar. När du köper ett paket K’inalkaffe för 55 kronor* får kooperativet 15 kronor (jfr konventionellt: 2 till 7 kronor), 18 kronor går till omkostnader (5 kronor är transport, 7 kronor rostning, 1 krona etiketter, 0,7 kronor rättvisemärkning och 4 kronor moms) vilket gör att produktionskostnaden inklusive moms är 33 kronor. Vinsten är 12 kronor varav 5 kronor går till butiken. Man kan fråga sig hur ett paket konventionellt kaffe kan kosta 25 kronor i butik. Svaret är att odlarna får betydligt mindre betalt och att butikerna ofta använder kaffe som en lockvara och därmed inte har någon vinstmarginal.

* Från 2015 kostar kaffet 70 kronor.

Vi säljer K’inal bryggkaffe och hela bönor.

Te i varierande urval

Oljor

Rapsolja
från Gunnarshögs gård på Österlen

Olivolja
från Palestina genom föreningen Jord och Frihet
Av vårt inköpspris för en flaska ekologisk olivolja från Palestina går hela 45 kronor direkt till kooperativen:

12615359_1044764418920147_4619343922299799076_o

Kryddor, socker och bakning

277021_123450911158194_279594010_nVi håller ett mindre sortiment kryddor och salt.
Kakao och rårörsocker har vi oftast på hyllorna.

d

På Ronnebygatans Ekolivs kan du mala ditt eget mjöl. Med en liten smidig bordskvarn med stenskivor kan du skapa din egen mjölblandning till baket. Nymalt mjöl är extra bra för den som tänker sig att satsa på surdegsbröd.

Saltå Kvarn

I butiken säljer vi ofta flera olika sorters mjöl och gryn från Saltå Kvarn. Mjölerna mals i stenkvarnar vilket ger ett mer näringsrikt mjöl och ett saftigt resultat vid bakning. Saltå kvarns mjölsorter är tillsatsfria (normalt tillsätts till exempel fyra sortes b-vitamin och järn syntetiskt i vetemjöl).

Dinkel
Dinkelmjöl är mycket proteinrikt och kan användas istället för vete i alla bakverk. Det ger ett mer lättsmält bröd med betydligt bättre näringsinnehåll och framförallt en mycket godare, fylligare smak.
Dinkelkornet omges av två skal som skyddar kornet för exponering av miljögifter under odlingen. Skalen faller inte av under tröskning utan måste skalas av med en speciell skalmaskin. Genom tiderna har dinkel använts för att lindra en rad åkommor, bla magtarmbesvär, eksem, allergier och reumatisk besvär.
Generellt sett är proteinhalten högre i dinkel. Proteinet innehåller åtta essentiella aminosyror. Glutenkvaliteten är annorlunda så till vida att gluten består av en högre andel vattenlösliga proteiner, vilket gör dinkel mer lättsmält.
Energiinnehållet är betydligt högre i dinkel än i vete, andelen nyttiga fettsyror är också högre. Även B-vitaminkomplexet förekommer i betydligt högre omfattning i dinkel.
Av mineralerna är innehållet av kalium och kalcium ungefär lika, medan innehållet av järn. koppar, magnesium och zink är avsevärt högre i dinkel.
Dinkel finns i följande former:
Dinkelsikt
Dinkel fullkornsmjöl
Dinkel mannagryn
Dinkelflingor
Hel dinkel

Bovete
är egentligen en ört men liknar de andra sädesslagen så brukar därför räknas till dem. Bovete innehåller mycket lysin och kalcium men även järn, kalium, magnesium, kisel och flour. Det är mycket lättsmält och är därför bra som dietmat vid mag- och tarmsjukdomar.

Hirs
är det mest mineralrika sädesslaget. Innehåller mycket b-vitamin, kisel, järn, magnesium, kalium, fosfor och flour. Tack vare den höga halten kisel har hirs sedan länge rekommenderats vid hudsjukdomar.

Baljväxter

Baljväxter innehåller mycket protein. De behöver dock ätas tillsammans med säd, nötter, frön eller mjölkprodukter för att proteinet ska bli fullvärdigt. De är dessutom rika på b-vitaminer och mineraler som järn och kalcium.

Ett urval av linser och torkade bönor finns i sortimentet på Ekolivs.

Hud- och hårvård

Den största skillnaden mellan ekologiska hudvårdsprodukter och andra är att de ekologiska inte innehåller några mineraloljor. Mineraloljor, som utvinns ur bergsolja och oftast kallas vaselin, petroleum eller paraffin, finns i nästan alla konventionella hudvårdsprodukter. Det är en billig bas med lång hållbarhet som ger huden en mjukhetskänsla, men som frisk hud inte kan ta upp. Den täpper i stället till porerna och försämrar hudens förmåga att producera sitt eget fett, talg, och därmed förhindrar den kroppens slaggprodukter att komma ut via huden. I och med att den försämrar hudens naturliga återfettning blir man beroende av att smörja in sig.

Alternativet till mineraloljor är vegetabiliska oljor. De innehåller fettsyror som hjälper till vid kroppens uppbyggande av celler, tas lätt upp av huden och innehåller dessutom vitaminer.

Alla hudvårdsprodukter vi säljer är baserade på vegetabiliska oljor.

Weleda
Vi säljer ett varierande urval av Weledas produkter.

Olivtvål importerad från Palestina via Jord & frihet.

Mooncups menskoppar.

Tvätt- och rengöring

Hos Ekolivs finns tvättmedel, handdiskmedel och flytande tvål på lösvikt. Ta med din egen plastflaska och fyll på!